HYRDESKOLEN

En flok racetypiske Graue Gehörnte Heidschnukken

Sådan så fårene ud da jeg købte dem af statsskoven

Godtlandske Pelsfår - bemærk det hvide eksemplar

Jeg har holdt får siden 1978, og det var den voksende fåreflok der gjorde det klart at det var nødvendigt med fårehunde – Border Collies.

De første får var af racen Shropshire, som dengang blev meget brugt til renholdelse af juletræskulturer, hvortil jeg solgte adskillige avlsdyr.

Senere blev der krydset flere forskellige racer ind i flokken. Men i 2004 købte jeg af statsskoven 10 får som i Danmark går under navnet Lüneburger, og som oprindelig stammer fra Tyskland og Lüneburger Heide, hvor de går under navnet Graue Gehörnte Heidschnucken – eller i daglig tale Schnucken.

Det stod dog snart klart, at disse 10 får havde aner af flere forskellige andre fåreracer. Hvilke ved jeg ikke, men det kunne være svensk gutefår, da de fleste var broget i hovedet, men de bar også præg af gotlandsk pelsfår, hvilket kunne ses på pelsen som havde tilbøjeligt til krøller.

 

Selvom jeg ikke avler i stambogen, har jeg gennem flere år brugt importerede stambogsvæddere fra Tyskland.

Mit mål har været at komme tilbage til den oprindelige tyske landskabstype, hvilket vil sige robusthed og nøjsomhed samt den grå farve med den sorte hagesmæk og smukke horn, hvilket det nu også er lykkedes, og jeg har nu en af de meget få besætninger  i Danmark med oprindelige Schnucken.

 

Slagtning og salg af lammekød foregår næsten udelukkende i det sene efterår, fordi Schnucken kun kommer i brunst en gang årligt om efteråret, hvilket betyder, at fåret føder lammene i foråret. Lammene bliver slagtet omkring 6 til 8 måneder gamle, til sammenligning er et opfedningslam klar til slagtning efter 3 til 4 måneder.

Lammekødet er en delikatesse, det er mørkere end sædvanligt lammekød, men er meget mørt og magert, da det er produceret udelukkende ved naturlig helårsgræsning uden tilsætning af kraftfoder.

 

I 2006 er der tilføjet nogle Gotlandske Pelsfår som en ”parallel” besætning. Mest fordi de leverer nogle meget fine skind, men også samtidig noget godt lammekød.
Gotlandske Pelsfår har en meget fin pels, som kan producere noget meget fint strikkegarn. Normalt er pelsen i forskellige lyse- til mørkegrå nuancer, men som noget ganske specielt har jeg en lille gruppe af helt hvide eksemplarer af Gotlandsk Pelsfår - måske de eneste i Danmark.

 

Avlen med de to racer holdes nu adskilte. Begge racer er robuste

racer der klarer sig ude praktisk talt hele året. De har begge sunde kropsbygninger og kan derfor holde til træningen med hyrdehundene

 

Ind imellem sælger jeg avlsdyr (moderfår, lam og avlsvæddere). Mine får kender både gitterhegn og elektriske nethegn og kender til at blive arbejdet med border collierne.

Craig har kontrol på et Schnucken-får

Fårene går ude det meste af året.

På stald kan de nemt få det for varmt

Address:

 

Gammelbyvej 16

7182 Bredsten

DK Danmark

Contact:

 

Email: finn@hyrdeskolen.dk

Phone: +4524658834

 

CV:

 

ISDS Member no. 4209